Menu

Word ik dik van brood? 

Een veelgestelde vraag die zeer actueel is. Zoals voor alle voeding geldt; wanneer je teveel eet en je lichaam deze energie niet verbruikt kan je gewicht toenemen. Met voeding is het altijd belangrijk dat je “voedt en niet vult”. Dus dat je voeding kiest met veel voedingsstoffen. In brood zitten koolhydraten, eiwitten, heel weinig vet, vezels en vitamines en mineralen zoals bijvoorbeeld jodium. Vooral in volkorenbrood zitten veel vezels, meer dan in meergranenbrood bijvoorbeeld en geven je daardoor langer een verzadigd gevoel. Vezels zijn enorm belangrijk en worden zelfs in verband gebracht met het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2.

Ja, in brood zitten koolhydraten en die hebben de laatste tijd een slechte reputatie, echter koolhydraten heeft je lichaam ook nodig. Koolhydraten geven je namelijk energie en deze energie heb je nodig om lichamelijk actief te kunnen zijn. Ook als je niet iedere dag naar de sportschool gaat ;-). Wel zou je er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen, als je een avondje op de bank gepland hebt, om ‘s avonds geen koolhydraten meer te eten maar een heerlijke, voedzame salade. Let ook op je broodbeleg en op de hoeveelheid broodbeleg. Maak hierin gezonde keuzes en vermijd broodbeleg met veel suikers. 

Conclusie: Brood bevat inderdaad koolhydraten, maar deze heb je ook nodig. Daarbij is het wel heel belangrijk dat je voor vezelrijk volkorenbrood kiest. Brood verzadigd en voedt en met het juiste broodbeleg is het een prima dagelijkse basisvoeding.